Monday, July 8, 2019

Skåne amb

Natuke juttu ja pildimaterjali ammuteost. Sõbra soovitusest omale amb meisterdada, sai kinnisidee ja kui nokitsemistuhin peale tuli, hakkas ka ühtteist välja tulema.
 Ette sai võetud Skane amb, mis leitud 1941 a. Lõuna-Rootsist. Tol korral dateeriti see 16. sajandisse , kuid tema ehituslihtsus viitab sellise ammu  kasutamisele  ka  varasemal ajastul. Suhteliselt lihtsa ehituse ja päästemehhanismiga ambu arvatakse kasutusel olevat 10.-16. sajand. Leitud ammul oli jugapuust kaar pikkusega u 105 cm.

Ammu leiu joonis
 Oma materjali varud üle vaadanud, tuli hakata ambu meisterdama. Valmistamise materjaliks sai vana saarepuutüvi , mis aastaid kuuris kuivanud ja ammukaare materjaliks sai valitud sarapuu. Peab ütlema et saarepakust prussi tahumine ei ole just kerge ettevõtmine , aga kaasaegsed tööriistad teevad meisterdamise pisut lihtsamaks.

Lõhestatud sarapuu


Saare pruss



Tegelikult on ammutooriku valmistamine kõige lihtsam osa, seetõttu valmis kaks toorikut üsna väikese vahega.  Teise tooriku valmistamiseks kasutasin juba kahte kokkuliimitud saarelauda. Protsess ise oli suhteliselt kiire ja väga pingutust ei nõudnud. Pisut keerulisem oli juba ammukaare õige paksuse saavutamine, et ta piisavalt painduks ja ei puruneks. Sarapuu oli üsna hästi töödeldav ja painde saavutamine oli oluliselt lihtsam. Katsetasin ka saarepuuga , et saada tugevam kaar, aga tugevamal painutamisel see purunes. Saarepuu on loomult üsna jäik ja rabe. Ilmselt olid kaare valmistamise töövõtted ebaõiged. Võibolla polnud ideaalne ka valitud materjal.



Sarvest nukk

Tammest nukk

Murdunud saarepuu kaar

Noole toorikutega läks õnneks, nõukaajast pärit laste võrevoodil olid just sobivad kasepuust pulgad olemas, jämedusega  15 mm.  Algatuseks sobivad need hästi. Hiljem on plaanis ka käsistsi mõned autentsemad nooled voolida. Kuidas nooled stabiilselt lendama saada? Proovisin nahast "sulgi" . Ei olnud head, panid noole laperdama. Kuna linnusulgi hetkel käepärast ei olnud, siis otsustasin teha need 1,5-2 mm puulaastust. Ajalooliselt näited olemas.  Noole otsa valan messingust , kuigi oleks õigem lasta sepistada. Aga kuna vahatoorik sai juba tehtud ja prooviotsik valatud, siis pisut parendamist ja patineerimist peaks see andma enamvähem tulemuse. Ilmselt tuleb ka mõnda oma seppadest tuttavat kiusama. Täiesti omaette nokitsemine on ammunööri tegu, aga sellest mõni teine kord kirjutan.




Hetekeseis on siis selline , et on olemas kaks saarepuust ambu sarapuust kaartega. Sarapuust kaared ei ole just kõige jäigemad ja tugevama tõmbega , mistõttu otsin teisi lahendusi ammukaare valmistamiseks. Noolte viimistlemine tuleb veel lõpule viia. Esimesel laskekatsetused kummist nooleotsaga andsid noole lennukauguseks u 40-50 sammu. 




No comments: